Tar Industries

TAR MV a dezvoltat proiectul de statie de mixturi asfaltice, tip SMANB 50, impreuna cu utilizarea directa in proces a nisipurilor bituminoase. Statia a fost executata si este in faza de punere in functiune si teste la beneficiar.

Sisturile bituminoase sunt compuse din bitum si nisip, concentratia de bitum la cantitatea de nisip fiind determinata in laborator. Astfel pentru a respecta reteta de preparare a mixturii asfaltice se va face inainte de inceperea lucrului un calcul pentru a determina cantitatea de bitum si de nisip care mai trebuie introduse suplimentar, din gospodariile de bitum si agregate (predozator agregate) in procesul tehnologic de producere a mixturii conform retetelor.

Pe langa subansamblele statiei de mixturi asfaltice, SMANB 50 cuprinde si urmatoarele instalatii, parte din complex:

 

  Instalatie spalare -  necesara indepartarii surplusului de nisip de pe suprafata sisturilor bituminoase in faza de pregatire pentru tocare si topire.
  Instalatie de sfaramat nisipuri bituminoase - necesar reducerii dimensiunii rocii pentru alimentarea gospodariei de topire, facilitand astfel procesul de topire ulterior.
 

Gospodaria de topire nisipuri bituminoase - sistul bituminos este incarcat in tanc pe o banda transportabila. In tanc se mentine o temperatura de 140~180˚C.

Dupa ce sisturile au ajuns la temperatura optima, 170˚C, acestea sunt colectate din tanc cu un snec colector si varsate in transportorul elicoidal incalzit care face legatura dintre tancul topitor si cantarul de agregate al statiei de produs mixturi asfaltice, acesta fiind cantarit si introdus in malaxor conform retetei de producere a mixturii asfaltice.

     
  Uscarea agregatelor in tamburul uscator se va face cu ajutorul unui arzator pe carbuni.