Stație de desorbție termică, capacitate 30t/h, Tip SDT-30

Statia de desorbtie termica, capacitate 30t/h pamant tratat, tip SDT-30, are rolul de curatare a pamanturilor poluate cu hidrocarburi. Se utilizeaza ca o instalatie fixa si poate transportata usor pe un nou amplasament, fiind realizata din subansamble demontabile. Se recomanda ca statia sa fie amplasata in apropierea zonelor care urmeaza a fi decontaminate.

   

În principiu, procesul de decontaminare prin desorbţie termică are doua etape distincte. Prima etapă constă în volatilizarea poluanţilor prin încălzirea solului contaminat, iar cea de-a doua etapă presupune tratarea gazelor rezultate, în scopul separării şi concentrării poluanţilor.

Procesarea acestor pamanturi necesita urmatoarele operatii:

  • Alimentarea (dozarea) fractiei solide in desorber, in functie de granulometrie, umiditate si TPH.
  • Desorbtia hidrocarburilor la 300 – 450°C, in contracurent, cu gazele arse obtinute prin arderea de combustibil. 
  • Separarea prafului intr-un grup de doua cicloane.
  • Racirea fractiei solide tratate.
  • Oxidarea hidrocarburilor desorbite la 850°C.
  • Racirea gazelor sub 160°C pentru a putea fi filtrate in filtrul cu saci.
  • Filtrarea gazelor fierbinti.
  • Evacuarea gazelor in atmosfera si controlul parametrilor.

Pamantul contaminat este extras din buncarul de alimentare prin intermediul unei benzi extractoare, cu viteza variabila, si introdus in desorber prin intermediul benzilor transportoare. Pe banda inclinata se gaseste si un separator magnetic necesar opririi din flux a eventualelor parti metalice care se pot afla accidental in pamantul contaminat.

Desorberul este un uscator rotativ in contracurent, in care solul contaminat este incalzit la temperatura de 450°C astfel incat hidrocarburile sunt evacuate prin volatizare. Pe tubulatura de iesire din desorber se monitorizeaza cantitatea de oxigen si temperatura gazelor astfel incat in functie de valoarea acestora se va regla debitul de combustibil si de aer. 

Pamântul astfel tratat este evacuat printr-un transportor elicoidal, racit cu apa in instalatia de racire si evacuat la o temperatura de maxim 110°C pe banda de 10m de unde este deversat in masini sau in locul de stocare.

Gazele si vaporii rezultati in urma desorbtiei contin mult praf si sunt trecuti prin grupul de cicloane. Praful colectat in cicloanele este preluat de grupul de snecuri si este reintrodus in prima treime a desoberului.

 

          

Oxidatorul este prevazut cu flacara directa acesta avind avantajul preluarii unei variatii mai mari a concentratiilor de VOC (compusi organici volatili). Desi necesita un consum suplimentar de combustibil acesta poate prelua si concentratii de pina la 40% din LEL (limita inferioara de explozie) accidental pe termen scurt.

In oxidator gazele sunt incalzite la 850˚C si sunt oxidate.

Factorii care influenteaza oxidarea corecta sunt cei trei T ai oxidarii: Temperatura, Timp, Turbulenta.

Temperatura este monitorizata si este reglata prin variatia puterii arzatorului astfel incit sa fie intre 800°C si 850°C, Timpul de rezidenta (minim 2 sec) si turbulenta sunt date prin constructia oxidatorului.

 

Pe tubulatura de iesire din oxidator se monitorizeaza cantitatea de oxigen si temperatura gazelor astfel incat in functie de valoarea acestora se va regla debitul de combustibil si de aer. Gazele care ies din oxidatorul  sunt racite apoi in doua trepte prin schimbatoarele de caldura gaze – aer la o temperatura maxima de 160°C-180˚C.

Gazele arse  si racite trec prin unitatea de filtrare care retine fractiunea fina a prafului.

Praful rezultat din scuturarea sacilor este preluat de sistemul de snecuri si introdus in snecul colector care transporta pamantul decontaminat.

Depresiunea in intregul sistem este asigurata de exhaustor. Gazele sunt apoi evacuate prin cos. Instalatia pneumatica are rolul de a asigura aerul necesar pentru functionarea corecta si sigura a statiei.

Cabina de comanda contine instalatia de comanda si forta a statiei de desorbtie termica. Funcționarea stației este asigurată de un sistem de operare și monitorizare electronic și digital instalat în cabină care îndeplinește funcțiile necesare automatului instalației de control asistat: control și interblocări, funcții de control și măsurare, protecție, aplicație definită prin monitorizare, date de achiziție și procesare, gestionarea și stocarea datelor, comunicarea în sistem.

 Operatorul statiei monitorizeaza continuu si face reglajele necesare pentru metinerea regimului normal de lucru cu ajutorul datelor furnizate de automatul de proces atat de pupitrul de comanda, cat si de sinoptica de proces pe interfata monitorului.