Stație de emulsie bituminoasă

Statia de emulsie bituminoasa, capacitate 3500l/h este destinata prepararii emulsiilor bituminoase cationice folosite in principal pentru aplicarea tehnologiilor la rece de constructie, intretinere si reparare a drumurilor.

Caracteristici tehnice:

Statia de emulsie are un regim de functionare cvasicontinua. Emulsia bituminoasa catonica este un amestec coloidal compus din doua faze : bitumul (cca. 60%) dispersat la dimensiuni micronice si o faza apoasa (cca. 40%) mentinuta la o temperatura de aproximativ 36 °C.

In prima etapa a procesului se prepara faza apoasa, in etapa finala se realizeaza dispersia micronica a amestecului bitum/solutie apoasa. Faza apoasa se prepara in sarje in compartimentul sau, fiind un amestec de apa acid si amina precis dozate.

Apa rece de la retea este introdusa in compartimentul solutiei apoase, contorizata de un debitmetru cu impulsuri, este apoi incalzita la o temperatura de cca. 40°C. In apa calda se dizolva cantitatile de acid HCl si emulgator dozate de catre un cantar, descarcarea acidului si emulgatorului fiind gravitutionala in comportamentul solutiei apoase.

Cu ajutorul unui agitator are loc etapa propriu-zisa de preparare solutiei apoase. Solutia apoasa si  bitumul sunt introduse in moara coloidala cu ajutorul unor pompe ; pompa de bitum cu turatie fixa, iar pompa solutie apoasa cu turatie variabila, realizandu-se proportia de cca. 60% bitum si 40 % solutie apoasa.

Moara coloidala prepara in mod continuu emulsia care este apoi trimisa printr-un circuit la un rezervor de stocare fie la o instalatie alimentare emulsie.

Statia de emulsie bituminoasa 3IEB este o instalaţie transportabilă, care se poate amplasa pe o platformă, betonată sau nu, amplasată în aer liber. Nu necesită fixare pe fundaţie. În jurul platformei instalaţiei trebuie asigurat un spaţiu liber de minim 0,8 m. Functie de configuratia terenului disponibil se poate imagina si alta amplasare.

De asemeni la stabilirea schemei de amplasare se va tine cont de accesul masinilor pentru alimentarea cu bitum si combustibil, accesul masinilor care transporta butoaiele de acid si emulgator precum si a utilajelor pentru interventii.

Statia 3IEB poate include si o instalatie de stocare emulsie bituminoasa, formata dintr-un tanc de 30mc, 40 mc sau 50mc conectata la statie prin circuitele de ulei diatermic si emulsie bituminoasa.

Tancul de stocare emulsie bituminoasa este o constructie sudata, prevazuta cu o serpentina prin care circula ulei termal la o temperatura de 2000C.

Tancul este pravazut cu robinet cu 2 cai pentru bitum incalzit, robinet de golire in vederea curatirii rezervorului, capac de vizitare, scara de vizitare, termorezistenta si robineti pentru circuitul de ulei termal. Toata constructia este invelita cu vata minerala si tabla zincata.

De asemenea pe tanc sunt montate 2 agitatoare pentru ca sa se evite separarea emulsiei. TAR M.V. poate oferi si o instalatie independenta de produs emulsii bituminoase, capacitate 3500 l/h.

Instalatia este conceputa sa functioneze independent avand in componenta toate masinile de stocare, incalzire si distribuire bitum, de incalzire si circulare ulei diatermic, de producere, stocare si livrare emulsie bituminoasa.

Instalatia independenta de produs emulsie bituminoasa se compune din:

 • statie de produs emulsie bituminoasa;
 • cazan termal CT 250;
 • tanc stocare bitum 50mc;
 • tanc stocare emulsie biruminoasa 50mc;
 • rezervor combustibil 10mc;
 • instalatie incarcare emulsie bituminoasa;
 • circuit transvazare bitum;
 • circuit bitum;
 • circuit ulei diatermic;
 • circuit emulsie bituminoasa;
 • circuit livrare emulsie bituminoasa.