Stație de mixturi asfaltice SMA-V

Statiiile de preparat mixturi asfaltice verticale, tip SMA-V, sunt destinate firmelor care au ca domeniu de activitate constructia, modernizarea si reparatia drumurilor. Statiile realizeaza toate retetele de mixturi asfaltice folosite în constructia de drumuri, trotuare, parcari, piste, piete etc

De asemenea constructia utilajelor din componenta statiei permite o deplasare usoara a acestora cu mijloace de transport rutier sau feroviar si necesita un timp minim pentru amplasare si punere în functiune.

Componenta statiei de preparat mixturi asfaltice:

Predozatorul de agregate cu 4 (5 sau 6 compartimente la cererea beneficiarului), cu benzi extractoare si banda colectoare realizeaza o predozare a agregatelor în functie de reteta de asfalt comandata. Predozarea se realizeaza volumetric prin reglarea initiala a grosimii stratului de agregate extrase din fiecare compartiment, corectiile impuse de dozarea finala realizandu-se prin varierea vitezei benzilor extractoare.

Banda de transport agregate are o lungime de 10 m, preia agregatele de la banda colectoare a predozatorului si le transporta în uscator. Banda poate fi inclinata la diverse unghiuri functie de amplasarea  masinilor pe fundatii.

Uscatorul de agregate, de tip cilindric, cu ax inclinat cu cca 5˚ fata de orizontala, in sensul fluxului tehnologic, realizeaza uscarea agregatelor si aducerea lor la temperatura impusa de procesul tehnologic.

Filtrul de praf are rolul de a filtra gazele arse rezultate in procesul de uscare a agregatelor in toba uscator, precum si de a retine praful rezultat la cernerea – dozarea si cantarirea agregatelor. Este prevǎzut cu o camerǎ de liniştire in care sunt separate particulele grele, particule care sunt reintroduse in fluxul tehnologic. Praful retinut se transporta pentru depozitare intr-un siloz de praf si poate fi reintrodus in fluxul tehnologic, in functie de reteta.

Turnul de malaxare este un utilaj complex care realizeaza:

  • transportul agregatelor fierbinti,
  • transportul filerului la dozatorul de filer,
  • sortarea agregatelor fierbinti venite de la uscator,
  • dozarea gravimetrica a agregatelor functie de reteta comandata,
  • dozarea gravimetrica a filerului,
  • dozarea gravimetrica a bitumului,
  • dozare gravimetrica a aditivilor,
  • malaxarea  componentelor pentru omogenizarea mixturii,
  • descarcarea sarjei de mixtura in buncarul de stocare mixtura,
  • descarcarea mixturii in mijlocul de transport

Transportorul cu snec elicoidal preia praful recuperat de la filtru si-l descarca în silozul de praf special prevazut pentru aceasta sau il reintroduce in fluxul tehnologic. Lungimea snecului este de 6 m si poate fi modificata  in functie de amplasarea utilajelor.

Instalatia de aer produce aerul comprimat necesar comenzilor instalatiei pneumatice a statiei si scuturarii

sacilor de filtrare.

Cabina de comanda cuprinde pupitrul si dulapurile care contin elementele de comanda, programare si supraveghere a functionarii tuturor componentelor statiei de preparat mixturi asfaltice.

Gospodǎria de bitum are rolul de depozitare, ridicare la temperatura de lucru si de introducere in circuitul tehnologic a bitumului necesar obtinerii mixturilor asfaltice conform retetei.

Gospodaria de filer are rolul de depozitare a filerului necesar retetei de lucru, acesta fiind transportat la cantarul de filer cu transportoare elicoidale.

Gospodaria de praf are rolul de depozitare a prafului rezultat din procesul de filtrare a gazelor arse si introducerea lui in procesul de fabricatie conform retetei de lucru, acesta fiind transportat la cantarul de filer si praf  cu transportoare elicoidale.

Caracteristici tehnice:

Sistemul de comanda al statiei asigura:

  • functionarea in sistem manual si automat;
  • vizualizarea parametrilor procesului tehnologic (temperaturi, depresiuni, %, aspiratie, % flacara, cantariri) cu echipamente dedicate;
  • vizualizarea si conducerea automata a procesului tehnologic prin intermediul unei interfete grafice si automat programabil, dozare agregate, filer si bitum cu precizie > 1% dupa retete prestabilite care se memoreaza;
  • memorarea cantitatilor produse si a caracteristicilor sarjelor;
  • supravegherea parametrilor de functionare si comanda automata a acestora;
  • elaborarea avizelor de expeditie.